Dişlerde estetik amaçlı yapılan dolgular daha parlak ve daha pırıltılı görünüm elde etmek amacıyla uygulanmaktadır. Hem ön dişlerde, hem de arka dişlerde günümüzde estetik dolgu uygulamaları rahatlıkla yapılabilmektedir. Bunlar dişlerin kendi renginde olan kompozit dolgu uygulamalarıdır. Diş çürüklerinin tedavisi için bugüne kadar kullanılmış olan amalgam dolguların estetik beklentileri karşılamaması yüzünden, günümüzde porselen dolgu ve kompozit dolgu tercih edilmektedir. Kompozit dolgular dişler gibi beyaz olduğundan ve ışınla sertleştirildiğinden ışınlı dolgu olarak da isimlendirilebilir.
Bu dolgular dayanıklı olmalarından dolayı hem ön hem de arka dişlerde uygulanabilir. Çürükler temizlenerek, madde kaybını azaltmak için ışınlı dolgu yapıldığında, bağlanan yüzeyi arttırmak için bizotaj uygulanır. Diş hazırlandıktan sonra, diş ve kompozit dolgu arasında bağlanmayı sağlayan bonding işlemi yapılır. Buna ışın verilerek sertleşmesi sağlanmış olur. Ardından ince katmanlar halinde kompozit dolgu koyularak, ışınla sertleştirilir. Bu dişteki çürük dolduruluncaya kadar tekrarlanır. Yükseklik kontrolü yapılarak, üzeri cilalanır. Bu işlemler amalgam dolguların yapımından daha uzun sürer.
Bu türdeki dolgular kompozit esaslı ışınlı dolgular ve amalgam dolguların eksiklerini tamamlamak için geliştirilmiş dolgulardır. Işınlı dolgularda sertleşme sırasında az oranda olsa da, büzülme meydana gelebilir. Porselen dolgularda bu sorunu gidermek için, ağızda ölçüsü alınan dişin dolgusu laboratuvarda hazırlanır. Bu sebeple porselen dolgularda ölçünün yerine uymama sorunu yaşanmaz. Bunların yapıştırılması ise yerine koyulduktan sonra özel adhesive sistem sayesinde yapılır.
Ön dişlerde kullanılan bonding sistemler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. İyi bir gülüş elde edebilmek için dişlerin şekli, dişlerin büyüklüğü, diş etlerinin rengi ile diş ve diş eti arasındaki ilişki son derece önemlidir. Bu arada estetik işlemler sırasında kullanılan malzemelerinde bunda katkısı vardır. Ağzın her bölgesinde uygulanabilen bonding sistemler sayesinde başarılı sonuçlar alınabiliyor. Kişilerde tek seanslık uygulama sayesinde gülüş hattında bulunan bütün dişlere bonding sistemi uygulanıp, arzu edilen estetik görüntü sadece 1-2 saat içinde elde edilebiliyor. Ön dişlerde estetik bir görüntü elde etmek için, önce diş dokularının ve onları taklit eden materyallerin değerlendirilmesi gerekir. Dişte dentin dokusu dişe verdiği sarı renkle rengi belirlerken, şeffaf yapısıyla mine dokusu dentin dokusunun üzerini kaplamaktadır. Dişlerde uç kısmının renklenmesi, şeffaf görünümde olması mine dokusundan dolayı olur. Yapılan estetik dolguların görsel olarak başarılı olmasındaki etken diş dokularının aynısını taklit edebilen, hastadaki diş rengine uygun olan estetik dolgu ve bonding sistemi kullanılmasıyla sağlanmaktadır. Dişlerde bonding sistemi sadece oluşan çürüklerde değil, dişlerin diğer sorunlarında kullanılmaktadır. Ön dişlerde oluşan renk sorunlarında, renkli dokunun biraz aşındırılıp, dişlere uygun bir renk elde edilebilir.
Arka dişlerde estetik dolgularda porselen inley onley dolgular tercih edilmektedir. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi nedeniyle dolgu malzemelerinde yeni gelişmeler olmuştur. Bunlar sadece ön dişlerde değil, arka dişlerde de estetik görünüm elde edilmesini sağlamaktadır. Eskiden kullanılan sağlam fakat rengi sebebiyle estetik sorunlara neden olan ve dişlerde gereksiz madde kaybı yaratan amalgam dolguların yerini, günümüzde dişin dokusuna ve rengine en uygun olacak ve varlığıyla dikkat çekmeyecek materyaller kullanılmaktadır. Daha önceden sağlıklı dokusu az kaldığı için, dolgu yapılamayan ve dişlere sadece kaplama protez uygulaması yapmaktan başka çaresi olmayan sorunlarda, artık dişler porselen inley onley seramik dolgularla hem estetik görünüm sağlanmakta, hem de dişlerin işlevselliği sağlanmaktadır.
Porselen dolguların geçmişte de kullanılması oldukça sık olmaktaydı. Ancak çabuk kırılma özellikleri ve yapıştırırken yaşanan sıkıntılar nedeniyle fazla tercih edilmemekteydi. Günümüzde porselen üretiminde yapılan değişimler ve bunları yapıştırmak için kullanılan materyallerin geliştirilmesiyle birlikte, özellikle arka dişlerde tercih edilir hale gelmişlerdir. Arka dişler bilindiği gibi yemek sırasında daha fazla baskıya maruz kalmaktadır. Bu nedenle arka dişlerde yapılan dolguların daha sağlam olması gerekir. Arka dişler için bonding sistemli kompozit dolgular da kullanılsa, sağlıklı diş dokusunun azalması halinde kişilerde daha uzun ömürlü olacak porselen inley uygulaması tercih edilmektedir.
Porselen inley onley uygulamasının yapılması için, dişin veya dişlerin yalnız çürük dokularının temizlenmesi ve dişin özel ölçü maddesiyle ölçüsünün alınması gerekir. Bu ölçü bilgisayar destekli cihazların yardımıyla dijital ortama aktarılmaktadır. Diş için uygun renk seçimi yapılarak, dişle mikro metrik uyumlu porselen inley onley üretilmektedir. Bu malzeme sıfır hata payıyla üretilir. Özel yapıştırıcılar kullanılarak diş dokusuna kimyasal ve mikro mekanik olarak yapıştırılmaktadır. Bu sayede diş dokusu desteklenmekte, diş ve porselenin kırılgan özelliği tamamen önlenmektedir.
Geçmişte yapılan amalgam dolguların içinde bulunan cıva zaman içinde çözünmektedir. Ayrıca bunların zamanla kırılma özellikleri de vardır. Bu etkiler olduğunda genellikle kişiler bunu fark etmezler. Bu yüzden dişlerde çürükler meydana gelmeye başlıyor. Kişiler dolguları çıkarmak istediğinde, altında % 90 oranında çürük meydana gelmiş olur. Bu yüzden amalgam dolguların, bonding sistemli kompozit dolgularla ya da porselen inley onley ile değiştirilmesi daha faydalıdır. Porselen dolgular geride kalan diş dokusunun korumakta ve dişe tutunma konusunda daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu yüzden dişte kullanılacak materyalin seçiminde özenli davranmak gerekir. Kanal tedavisi yapılmış olan dişlerde seçilen materyaller ve canlı dişlerde seçilecek materyaller birbirinden daha farklı olmalıdır.
Estetik dolguların dişlere ve diş etlerine herhangi bir zararı yoktur. Bunları kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz. Bakımı kendi dişleriniz gibi özenle yapılmalıdır. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının ihmal edilmemesi gerekir. Doğru kullanıldıkları sürece 5-10 yıl sizlere hizmet edebilirler. Lekelenmelerini önlemek için yapılan cilalanma sayesinde, görünümleri mükemmel, yüzeyleri pürüzsüz olur. Doğal görünmeleri, her yaştaki hastaya uygulanması ve kısa sürede tek seansta uygulanmaları büyük bir avantajdır. Dişlerde en az aşındırma yapılarak uygulandıklarından, diş dokusunun korunmasına yardımcı olurlar. Bu yüzden güvenle kullanılabilirler.