DİŞ ETİ HASTALIKLARI
Dişeti hastalıkları nedeniyle çürüğü olmayan sağlam dişler bile kaybedilebilir.Bu nedenle diş çevresi dokuların(dişeti-periodonsiyum-kemik) sağlığı korunması da genel diş sağlığının korunması kadar önemlidir.
SAĞLIKLI DİŞETİ NASIL GÖRÜNÜR ?
Açık pembe renkli , mat , sert kıvamlıdır , diş yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır ve fırçalama sırasında kanama olmaz.
DİŞETLERİM ŞİŞ VE KANAMA OLUYOR, SEBEBİ NEDİR ?
Dişeti hastalığı sahip bireylerde,dişetlerinde kızarıklık, şişlik ve genellikle fırçalama sırasında kanama , ağız kokusu , dişlerin yer değiştirmesi ve uzaması , dişeti çekilmesi gibi belirtiler görülebilir.Bu belirtilerin en sık görüleni dişeti kanamasıdır.
DİŞETİ HASTALIĞINDAN NASIL KORUNURUM ?
Dişeti hastalığından korunmak için bakteri plağı oluşumunun önlenmesi gereklidir.Bu amaçla düzenli olarak dişler temizlenmelidir.Günlük yapılam ağız bakımına (diş fırçalama , diş ipi ya da arayüz fırçası kullanımı ve gargara kullanımı gibi) ek olarak düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından yapılan diştaşı temizlikleri de dişeti hastalığından korunmaya yardımcı olur.
DİŞETİ ÇEKİLMESİNİN NEDENİ NEDİR ?
Dişeti çekilmesi sıklıkla ilerlemiş dişeti hastalığı sonucu diş çevresi kemik dokusunun kaybı nedeniyle oluşabilir.Diğer b sebep ise sert fırçalama.Diş sıkma ve diş gıcırtma da bu sorunu ilerlemesine katkıda bulunabilir.
DİŞETİ ÇEKİLMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
Öncelikle dişeti çekilmesinin sebebi bulunmalıdır ve ortadan kaldırılmalıdır. Dişeti çekimi durumuna göre ağızdan alınan dişeti dokusuyla kapatma işlemleri ve kök yüzeyi açılan dişler için kök yüzeyi cerrahisi gerekebilmektedir.
Dişeti hastalıklarına sebeb olan bakteriler vücudun 3 ana bölgesine yerleşmetedir ;
-Kalp kapakçığı
-Eklem boşluğu
-Böbrek
bu yüzden dişeti hastalıkları sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilir.